Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η χειμερία νάρκη γιατρεύει τις αρκούδες



Εκπληκτική είναι η ικανότητα των μαύρων αρκούδων να γιατρεύουν τις πληγές τους ενώ βρίσκονται σε χειμέριο ύπνο, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.


Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστήμονες από τον κλάδο της ιατρικής και της ζωολογίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πληγές των αρκούδων θεραπεύονται χωρίς να μολυνθούν, ενώ δεν αφήνουν σημάδια.


Με τη μελέτη τους οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς οι αρκούδες γιατρεύουν τις πληγές τους, ενώ η θερμοκρασία του σώματός τους είναι χαμηλή, ο μεταβολισμός τους ελαττωμένος και ο καρδιακός τους ρυθμός μειωμένος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Integrative Zoology», σχετίζονται στενά με ιατρικές έρευνες που στοχεύουν στη βελτίωση της ίασης των πληγών διαβητικών ασθενών, ηλικιωμένων, ή ατόμων που υποσιτίζονται.

Η νέα επιστημονική έρευνα αποτελεί μέρος ευρύτερου προγράμματος που διεξάγουν τα τελευταία 25 χρόνια ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Γουαϊόμινγκ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φυσικών πόρων της Μινεσότα.

«Κάθε χρόνο βρίσκαμε ορισμένα ζώα με πληγές που προέρχονταν από σφαίρες και βέλη κυνηγών ή είχαν προκληθεί από επιθέσεις άλλων ζώων. Αυτές οι πληγές είχαν προκληθεί πριν οι αρκούδες πέσουν σε χειμέριο ύπνο και συχνά παρουσίαζαν σημάδια μόλυνσης, στις αρχές του χειμώνα», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

«Κι όμως όταν μετά από λίγους μήνες επισκεπτόμασταν και πάλι τις αρκούδες στις φωλιές τους, οι πληγές είχαν γιατρευτεί, είτε εμείς τις ράβαμε και χορηγούσαμε αντιβιοτικά είτε όχι», συμπεραίνουν.

Κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύππνου η θερμοκρασία σώματος μια μαύρης αρκούδας «πέφτει» ακόμα και κατά 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται σημαντικά.
Στους ανθρώπους, η χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος ή άλλες καταστάσεις που εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία, επηρεάζουν σοβαρά την ίαση των πληγών.

Ανακαλύπτοντας ποιος είναι αυτός ο φοβερός μηχανισμός που γιατρεύει τόσο γρήγορα τις πληγές των αρκούδων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βοηθήσουν στην ίαση των πληγών στους ανθρώπους.


ΠΗΓΗ: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου